Qeveria s’i hap kontratat e lidhura pa procedura prokurimi

Advertisement

Qeveria e Kosovës i ka shfuqizuar 20 vendime paraprake të marra që nga 2009-a e këtej, në bazë të të cilave u ishte mundësuar institucioneve të ndryshme të lidhnin kontrata pa përfillur procedurat që i parasheh Ligji i prokurimit.

Veprimi i Qeverisë së kryeministrit Avdullah Hoti është kualifikuar si populist, meqë ai nuk ka ndonjë efekt në kontratat e lidhura në bazë të vendimeve që tash janë shfuqizuar.

Neni 3 i Ligjit të prokurimit ia mundëson Qeverisë që, duke u thirrur në “sekretin e ligjshëm ose interesat e sigurisë”, të përjashtojë nga fushëveprimi këtë ligj për disa aktivitete specifike prokurimi.

Por, shoqëria civile vazhdimisht ka ngritur zërin se ekzekutivi ka abuzuar me këtë nen. Qeveria e kryeministrit Avdullah Hoti, e cila si të arritur kryesore këtë javë ka përmendur mungesën e aferave korruptive, ka shfuqizuar vendimet e kësaj natyre, por është mjaftuar me kaq.

Prej dy ditësh, Zyra e Kryeministrit nuk u ka dhënë përgjigje pyetjeve që lidhen me arsyet mbi bazën e të cilave janë shfuqizuar vendimet dhe nuk ka treguar as se çfarë ndodh me procedurat e prokurimit që janë finalizuar deri tash në bazë të këtyre vendimeve të shfuqizuara, e as me ato të zhvilluara në konfidencialitet. Ajo nuk ka dhënë zotimin as për sigurim qasjeje në të gjitha dosjet e të 20 aktiviteteve të prokurimit që janë zhvilluar në bazë të këtyre vendimeve që tash janë shfuqizuar.

Advertisement

Mexhide Demolli-Nimani, drejtore ekzekutive në Lëvizja FOL, ka argumentuar se vendimi i Qeverisë Hoti nuk do të ketë ndonjë efekt.

“Ky vendim më shumë duket të jetë populist ngase vërtet është e palogjikshme që të shfuqizohen kontrata të nënshkruara dekada më parë. Ndërsa, sa u përket procedurave të fundit të cilat janë zhvilluar duke u bazuar në këtë nen, e të cilat kanë kohëzgjatje edhe për vitet e ardhshme, patjetër se duhet të bëhen publike dhe të bëhet vlerësimi i tyre nëse ka pasur keqpërdorime gjatë dhënies së këtyre kontratave për kompani të ndryshme”, ka thënë ajo. “Gjithçka që fshihet nga publiku krijon dyshim për keqpërdorime të mundshme, e sidomos kur kemi të bëjmë me tenderë të ndryshëm”. Një nga vendimet e kësaj natyre që ka nxitur më së shumti reagime është një i marrë në vitin 2017, kur kryeministër ishte Ramush Haradinaj.

Vetëm pak kohë përpara se Qeveria të merrte vendimin për t’i lidhur dy kontrata në procedurë konfidenciale për qëllime që kishin të bënin me Gjykatën Speciale, në adresë të Avni Arifit, atëkohë shef i kabinetit të Haradinajt, kishte mbërritur një shkresë nga avokati britanik, Geoffrey Nice, i cili ishte prokuror në Tribunalin e Hagës, në procesin gjyqësor kundër Slobodan Milosheviqit. Ai kërkonte një borxh prej rreth gjysmë milioni euro.

Advertisement

TË FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here