Këto shtete tashmë i kanë siguruar vaksinat COVID-19 nga Pfizer dhe Moderna

Advertisement

Me COVID -19 ende në tërbim në të gjithë botën, disa lajme pozitive dolën këtë muaj se tashmë mund të kemi një vaksinë premtues kundër coronavirusit.

Ndërsa sëmundja infektive e frymëmarrjes vazhdon të rritet në SHBA, dy kompani farmaceutike thanë se ato ishin të gatshme të prodhonin vaksinat deri në fund të vitit, dhe se janë në pritje të miratimeve rregullatore, shkruan Newsweek.

Pfizer dhe BioNTech njoftuan më 9 nëntor se kandidati i tyre, i quajtur BNT162b2, ishte më shumë se 90 për qind efektiv në parandalimin e COVID -19. Të hënën, Moderna tha se versioni i tij, mRNA-1273, kishte një efikasitet prej 94.5 për qind në një provë klinike të fazës 3.

Marshimi i progresit vazhdoi sot ndërsa Pfizer dhe BioNTech thanë që kandidati i tyre ishte në të vërtetë 95 për qind efektiv kundër COVID -19.

Firmat thanë se përhapjet globale ka të ngjarë të ndodhin vitin e ardhshëm. Kërkesa është qartë e lartë, dhe disa kombe të pasura tashmë kanë para- porositur vaksinat për vendin e tyre.

Vendet që kanë porositur vaksinat e nga Moderna janë:

SHBA: U njoftua më 11 gusht se qeveria amerikane siguroi 100 milionë doza të mARN -1273 për një shumë prej $ 1.525 miliardë. Sipas marrëveshjes, SHBA do të kishte gjithashtu mundësinë për të marrë deri në 400 milionë doza shtesë.

Advertisement

Kanada: Sipas Moderna, shteti kanadez ka porositur 20 milionë doza, por që numri i tyre mund të shkojë deri në 60 milionë.

Mbretëria e Bashkuar: Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar tha se ishte në gjendje të siguronte aksesin në pesë milionë doza të kandidatit të Moderna për mRNA -1273, e cila do të jetë e mjaftueshme për rreth 2.5 milionë njerëz.

Bashkimi Evropian: Komisioni Evropian tha në gusht se do të furnizohej me 80 milionë doza të kandidatit për vaksinë mRNA -1273 nga Moderna , me një mundësi për të marrë deri në 80 milion doza të tjera nëse provohen të sigurta dhe efektive.

Zvicra: Moderna konfirmoi në shtator se Qeveria Federale e Zvicrës kishte rënë dakord për blerjen e 4.5 milionë dozave të vaksinave të mRNA -1273.

Japonia: Muajin e kaluar, më 29 tetor, gjiganti farmaceutik tha se Ministria e Shëndetësisë, Punës dhe Mirëqenies së Japonisë ra dakord për të blerë dhe shpërndarë 50 milionë doza.

Lindja e Mesme: Reuters njoftoi në qershor se qeveria izraelite kishte konfirmuar një marrëveshje për të blerë disa doza nga kjo vaksinë. Detajet financiare ishin të panjohura. Më 26 tetor, kompania tha se një marrëveshje furnizimi ishte bërë gjithashtu me Katarin.
Vendet që kanë porositur vaksinën nga Pfizer dhe BioNTech janë:

SHBA: Një marrëveshje e zbuluar në korrik tha se qeveria amerikane ishte vendosur të merrte një total prej 100 milionë dozash të kandidatit të vaksinës Pfizer / BioNTech me një mundësi për të marrë deri në 500 milionë doza shtesë. Sipas kushteve, SHBA do t’u paguante kompanive gjithsej 1.95 miliardë dollarë pas marrjes së 100 milionë dozave të para.

Mbretëria e Bashkuar: Në korrik, Pfizer / BioNTech tha se u arrit një marrëveshje me Mbretërinë e Bashkuar për të furnizuar 30 milionë doza të vaksinës mRNA BNT162.

Japoni: Më 31 korrik, kompanitë thanë se 120 milionë doza të vaksinës së bazuar në BNT162 mRNA do të furnizohen në Japoni duke filluar në vitin 2021.

Kanada: Pfizer / BioNTech tha në gusht se ishte arritur një marrëveshje me qeverinë e Kanadasë, por nuk zbuloi informacione financiare ose numrin e dozave.

Bashkimi Evropian: Më 11 nëntor, Komisioni Evropian tha se kishte miratuar një kontratë me BioNTech dhe Pfizer vendosi për një blerje fillestare prej 200 milionë dozash në emër të të gjitha Shteteve të BE, me një mundësi për të kërkuar deri në 100 milionë më shumë.

Australi: Kryeministri Scott Morrison njoftoi në një njoftim për shtyp më 5 nëntor se Australia do të furnizohej me 10 milionë doza vaksinash nga Pfizer / BioNTech.

Aktualisht ekzistojnë 12 vaksina në prova të shkallës së gjerë të efikasitetit, sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) nga 16 nëntori cituar nga The Guardian.

Advertisement

TË FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here