Kjo është lista e kriminelëve të luftës në Kosovë 1999, me emër e mbiemër

Advertisement

Në këtë listë gjeni emrat e ushtarakëve apo personave të armatosura për të cilët ka shënime që kanë marrë pjesë në kryerjen e krimeve të rënda si masakrimi, pushkatimi, therrje të popullsisë civile dhe dhunimin e femrave.

Lista është ndërtuar sipas rasteve shumica e të cilave është shqyrtuar nga hetusia ndërkombëtare dhe hetuesi i OKB-së për krime të luftës, Dennis Milner i cili thotë se “…Puna e ekipit të tij do të vazhdojë të fokusohet thuaja tërësisht në rangun e lartë të regjimit të të kryeakuzuarit për krime lufte, kryetarit jugosllavë Sllobodan Millosheviq”. Si do që të jetë ndriçimi i të gjitha rasteve ende nuk është bërë por vetëm i rasteve me rëndësi apo të nivelit të lartë të efektit ndëkombëtar. Për këtë është e udhës edhe mbledhja e të dhënave nga vetë të prekurit nga kriminelët, sidomos femrat të cilat për shkaqe të ndryshme nuk i kanë paraqitur rastet personale duhet që këto ti paraqesin pranë shoqatave që përkujdesen për këto raste. Organizata të tilla ka anë e mbanë Kosovës.LEXO EDHE:Venecia, shqiptari kapet me 30 kg kanabis, e mori në Shqipëri

Rasti Reçaku

Sipas dëshmitarëve që mbijetuan krimin, në vrasjen e bashkfshatarëve të tyre (përveç njësive militare dhe paramilitare serbe) morën pjesë edhe serbët lokalë, që punonin në postë, në kuvendin komunal të Shtimes etj.

Më 10 qershor 2005 Lëvizja KAN tani Lëvizja „Vetëvendosje“, së bashku me familjarët e Reçakut, përmes një çarçafi (të vendosur përpara selisë së UNMIK-ut) kanë publikuar disa emra të kriminelëve serbë që morën pjesë në masakrën e Reçakut. Në këtë çarçaf ishin skalitur emrat e këtyre kriminelëve:

Bizhidar Markoviç

Çedomir Aksiç

Zhivorad Stojçetoviç

Bogdan Nojiç

Jovica Stojkoviç

Momir Ristiç

Zvonko Ristiç

Ljubomir Nojiç

Nenad Marinkoviç

Pavle Marinkoviç

Zoran Nedelkoviç

Sllavisha Marinkoviç

Vojisllav Janiçijeviç

Milivoje Çanoviç

Jovica Jovanoviç

Stojan Aksiç

Millorad Kostiç

Dragisha Kostiç

Dragan Tasiç

Më 7 maj 2005 Lëvizja „KAN“ tani „Vetëvendosje“, së bashku me organizatën “Thirrjet e Nënave”nga Gjakova, në ndërtesat afër UNMIK-ut dhe institucioneve të Kosovës, kanë vendosur një Çarçaf me dimensione 20m x 4m, në të cilin kanë skalitur 35 emra të kriminelëve serbë që akuzohen nga familjarët e viktimave si përgjegjës për vrasjen e 750 shqiptarëve dhe rrëmbimin e 680 të tjerëve nga komuna e Gjakovës.

Rasti Gjakova

Stanojeviç Momçilo

Çamoviç Sreten

Stanojeviç Milan

Çoliç Rade

Slavkoviç Milan

Stanojeviç Sava

Kovaç Slobodan

Stojanoviç Sava

Dekiç Milan

Dekiç Momçilo

Raçiç Dragan

Mirkoviç Vuk

Vujoviç Vaso

Vujoviç Nikotin

Ragiç Darko

Simiç Bozhidar

Stefiç Nikola

Stefiç Bojan

Obradoviç Ljubisha

Pantoviç Radovan

Pantoviç Miliç

Jovanoviç Aca

Bozhoviç Çedomir

Jovanoviç Sava

Ristiç Predrag

Jovanoviç Goran

Shqepanoviç Millosh

Krstiç Srgjan

Dikiç Milan

Dikiç Momçilo

Dimiç Zvezdan

Jovanoviç Sinisha

Rajkoviç Gojko

Drashkoviç Laza

Lazareviç Doka

Rasi Familja Imeraj

Në një raport të KMDLNJ-së me seli në Prishtinë, të lëshuar më 6 prill 2000 thuhet: Në Skënderaj janë identifikuar emrat e të gjithë kriminelëve që më 26/27 mars 1999 në Padalishtë masakruan 19 anëtarë të familjes Imeraj (në mesin e të cilëve 11 femra dhe 5 fëmijë të moshës 2 – 16 vjeçare).

Predrag Belosheviq (Pjesëmarrës i luftrave në Kroaci dhe Bosnjë – Hercegovinë);

Grujica Belojeviq (vëllau i Lubisha Belojeviq)

Lubisha Belojeviq

Zharko Belosheviq

Zhika Belosheviq

Malisha Tijaniq (vëllau i Çeda Tijaniq)

Çeda Tijaniq

Goran Tijaniq

Dejan Tijaniq

Vedran Tijaniq

Obrad Tijaniq

Zhivan Vuçiq

Mirolub Vuçiq

Dushan Vuçiq

Rade Ivanosheviq (vëllau i Milisav Ivanosheviq)

Milisav Ivanosheviq

Igor Shapiq,

Gradibor Radunoviq,

Ivan Gajin

Zoran Shlaniq

Të gjithë nga fshati Cërkolez; Dushan Shapiq e Zharko Shapiq nga Belica; Dragan Cvetkoviq nga Uça dhe Sllobodan Petkoviq nga Zhakova.

Rasti Izbicë

Sipas raportit të KMDLNJ-së (6 prill 2000) në ekzekutimin e 147 shqiptarëve në Izbicë janë përfshirë edhe serbët lokalë të fshtarave të Drenicës dhe të Burimit (ish-Istogut).

Në këtë masakër mizore kanë marrë pjesë: 42 pjestarë të familjeve Tomasheviq nga Syrigana, e këta janë:

Mihajlo Tomasheviq

Veselin Tomasheviq

Sllavko Tomasheviq

Vujadin Tomasheviq

Nenad Tomasheviq

Stojadin Tomasheviq

Igor Tomasheviq

Miloje Tomasheviq

Vladan Tomasheviq

Radoslav Tomasheviq

Vasilije Tomasheviq

Milosh Tomasheviq

Radivoje Tomasheviq

Preda Tomasheviq

Srgjan Tomasheviq

Millorad Tomasheviq

Mileta Tomasheviq

Radenko Tomasheviq

Mile Tomasheviq

Stojadin Tomasheviq

Milenko Tomasheviq

Milan Tomasheviq

Dragoljub Tomasheviq

Gjoko Tomasheviq

Boshko Tomasheviq

Zhivorad Tomasheviq

Zhivojin Tomasheviq

Najdan Tomasheviq

Nebojsha Tomasheviq

Nenad Tomasheviq

Branillav Tomasheviq

Ratko Tomasheviq

Filip Tomasheviq

Dejan Tomasheviq

Gordan Tomasheviq

Predrag Tomasheviq

Despot Tomasheviq

Tadisha Tomasheviq

Sinisha Tomasheviq

Tomisllav Tomasheviq

Zoran Tomasheviq e

Goran Tomasheviq

Branisllav Kragoviq

Ratko Kragoviq i biri / po nga nga Syrigana.

Marko Ristiq

Marko Damjanoviq

Dragoljub Rajkoviq

Jovica Rajkoviq

Rade Kovaçeviq / Zec

Dika Kovaçeviq

Ognjan Kovaçeviq

Gjorgje Mojsiq

Radosav Kovaçeviq / Cule

Mile Jokiq

Nebojsha Kovaçeviq

Sinisha Jokiq

Svetozar Ristiq

Zoran Kovaçeviq / Princ , të gjithë nga Banja;

Momir Milentijeviq

Zoran Jovanoviq

Milutin Arisiq,

Milan Todoroviq

Dejan Spasiq

Nebojsha Nikçiq

Miodrag Komatina

Niqifor Kovaçeviq

Dragan Dimitrieviq

Vukmiq Lazareviq / nga Runiku

Todor Deverxhiq

Rade Deverxhiq

Dragisha Deverxhiq

Milan Shteviq

Dragomir Shteviq

Miliq Petroviq e

Ognjan Petroviq, nga Radisheva

Nenad Shmigiq

Radoje Shmigiq

Cvetko Shmigiq

Dragan Shmigiq e

Gollub Shmigiq nga Leçina.

Dadosha Iliq

Zhivoin Iliq dhe

Momçillo Radovanoviq / nga Kuçica.

Zhivko Jokoviq e

Radosllav Kandiq nga Kotorri, si dhe

Radivoje Rasha / Kalenoviq me të bijtë

Dejan Rasha dhe

Dushan Rasha

Zvonko Jovanoviq

Zoran Jovanoviq

Bllagoje çolakoviq

Nenad çolakoviq

Radosh Lajoviq

Ilija Trajkoviq

Rajko Rajçiq

Vllado Bakraçeviq

Lubisha Iliq

Momo Peleviq

Sllagjan (polic i komunikacionit)

Sadudin Rexhepagiq (boshnjak) / të gjitha nga Skënderaj.

Goran Shapiq,

Rade Shapiq dhe

Dushan Shapiq, që të tre nga Belica e Burimit (ish-Istogut).

Këtë listë me emra të barbarëve serbë e kanë në duar UNMIK-ut dhe institucioneve të Kosovës.

Rasti Formacionet Drenicë

Në tetor 1999 në fshatin Sankoc të Drenicës, gjatë pastrimit të terenit nga njësiti i TMK-së, të Batalionit I-rë „Ymer Alushani“ të Brigadës 121 „Kumanova“, në njërën nga ish-bazat e shtabit komandues të bandave kriminale serbe, është gjetur një listë me emra të formacioneve ushtarake që vepronin në Drenicë. Aty janë gjetur edhe numra të telefonave dhe fotografi të ndryshme si dhe ditarë që këta kriminelë kanë mbajtur gjatë luftës në Kosovë. Lista e emrave të barbarëve serbë, është si më poshtë:

Llazareviq Dragisha, nëntoger

Gjorgjeviq Sinisha, rreshter

Blanusha Mile, rreshter i vjetër

Korçag Goran, rreshter i klasit të parë

Millanoviq Predrag, dhjetar

Radulloviq Nebojsha

Simiq Goran

Kostiq Sasha

Daniq Sllobodan

Gjorgjeviq Zoran

Shabiq Zvonko

Qausheviq Nenad

Jovanoviq Dragi

Momqilloviq Miroslav

Ivanoviq Milivoje

Dejanoviq Verolub

Janjusheviq Zhivorad

Nedelkoviq Bratisllav

Petkoviq Bogolub

Gjoriq Sllavolub

Vaniq Rasha

Dimiq Dushan

Bajrami Igor

Aliq Zoran

Branko Jançiq

Rasti Sllatinë

Pas përfundimit të luftës në Kosovë, në garazhin e shtëpisë së Rrahim Imerit në fshatin Sllatinë të Fushë-Kosovës është gjetur një listë me emra të pjesëtarëve të forcave ushtarake e policore serbe që morën pjesë në vrasjen e shqiptarëve në Sllatinë dhe në plaçkitjen e djegien e shtëpive të shqiptarëve në këtë fshatë.

Zoran Vukdragoviq – toger

Lubisha Simiq – rreshteri

Zoran Ristovski

Dushan Jevriq

Zoran Joviq

Mladen Peshiq

Milosh Mihajloviq

Marko Zhivoinoviq

Slavisha Gjorgjeviq

Miodrag Pejatoviq

Dejan Mikiq

Igor Gurkoviq

Ivan Stanojeviq

Zoran Mimiq

Radoje Bulatoviq

Mile Rangjeloviq

Cvetko Boshkiq

Radoslav Ristia

Slobodan Gjurgjeviq

Darko Miloviq

Dragisha Ivanoviq

Ivan Steviq

Vladeta Stojanoviq

Sasha Aksiq

Nenad Jovanoviq

Nenad Zhivkoviq

Dejan Slaviq

Krimineli Dejan Saviq mësohet se ishte pjesëmarrës edhe në masakrat ndaj civilëve shqiptarë në Opojë

Rasti Kishnicë

Në nëntor 1999, në fshatin Kishnicë (afër Prishtinës), në shtëpinë e Sabit Krasniqit, u gjet një listë me 20 emra barbarësh serbë. Ata kishin vendosur shtabin operativ paramilitarë dhe nga shumë burime dëshmohet se nga kjo bazë shkonin e bënin krime ndaj popullatës civile shqiptare nëpër shumë pjesë të Kosovës. Bazuar në listën me emra e mbiemra dhe në adresat e tyre, rezultonë se këta barbarë janë nga Kosova me përjashtim të njërit që ishte nga Kurshumlija. Një pjesë prej tyre, krime kanë kryer edhe në fshatin Kishnicë. Për këto krime kanë dëshmuar Musa Gashi dhe Bajram Gashi, që kanë shpëtuar nga thikat e këtyre kriminelëve.[2] Në listën e gjetur janë skalitur këta emra:

Berisha Ruzhdi – Bekim, rom

Iliq Stalin – Velko

Paniq Pavli – Sinisha, Prelloc i Prishtinës

Cvejiq Lubisha – Lan, Hallaq i Madh – Lipjan

Vukadinoviq Jovan – Njegosh, Kurshumli

Andriq Mirko – Drashko, Prishtinë

Dikiq Branko – Nebojsha, prilluzhë

Krastiq Rade – Svetisllav, Skullan i Lipjanit

Selishnik Jelica – Tomisllav, Kishnicë

Sinisha Jovanoviq, Kishnicë

Jovan Karaxhiq, Kishnicë

Goran Trajkoviq, Kishnicë

Boban Trajkoviq, Kishnicë

Dejan Trajkoviq, Kishnicë

Predrag Gjorgjeviq, Kishnicë

Petar Saveliq, Kishnicë

Mile Bulajiq, KIshnicë

Gjorgje Bulajiq, KIshnicë

Zhivorad Mitiq – Zhiko, Kishnicë

Dragan Mitiq – Burdo, KIshnicë

Dragan Miliq, Kishnicë

Zoran Trajkoviq, Kishnicë

Mike Iliq, Graçanicë

Dushan Iliq, Graçanicë

Rasti Klinë

Më 12 nëntor 1999, është gjetur edhe një listë me emra të kriminelëve serbë, që kanë vrarë, ekzekutuar e masakruar mizorisht qindra civilë Shqiptarë në komunë të Klinës. Në mesin e barbarëve figuron edhe një barbar shqipfolës. Dihet mirëfilli se në komunën e Klinës janë përfshirë më së shumti serbë lokalë në vrasjen e Shqiptarëve.

Lista përmban këta emra:

Danë Balaj

Zoran Dobriq

Zharko Stepiq

Vitomir Saviq

Millorad Stepiq

Gollub Stashiq

Dragomir Stashiq

Bado Bogiqeviq

Zaiq Vojo

Dobishleviq Sreta

Dançiq Vojo

Popi Zoran

Pavlloviq Dragan

Zhivkoviq Radosllav

Zhivkoviq Llazar

Vushtiq Radoje

Zariq Sreqko

Kiziq Gollub

Kiziq Gjoko

Dashiq Nevica

Krstiq Millan

Dobriq Dushan

Kiziq Radovan

Kiziq Ranko

Gollub Llazareviq

Borko Radojeviq

Rasti “Toga e tmerrit”

Më 2 dhjetor 1999, janë gjetur disa dokumente në Samakovë, Viti, Goshicë, Kabash, Binçë, Kllokot, Zhiti etj., në të cilat dëshmohet se paramilitarët serbë, në këtë rajon kanë vepruar me emrin ”TOGA E TMERRIT”. Kjo togë është formuar më 19 maj 1999 dhe për një kohë të shkurtër ka vrarë e masakruar 22 civilë pleq, plaka, fëmijë, gra dhe burra që i zunë nëpër shtëpitë e tyre.

Emrat e kriminelëve janë:

Miodrag Stanishiq

Sasha Jeriniq

Stanisllav Vukiq

Sasha Vujiq

Mirosllav Mihajlloviq – Mikica

Millovan Ivkoviq

Vidosllav Kojiq

Moma Vasoviq

Nenad Perzhiq

Branko Arizonoviq

Nebojsha Stanojoviq

Zoran Cvetkoviq

Sllavisha Maksimoviq

Dragisha Dinqiq

Novica Jakovleviq

Lubisha Arsiq

Sinisha Jovanoviq

Aleksander Jovanoviq

Srgjan Ristiq

Goran Arsiq

Nebojsha Stanishiq

Dragan Nojkiq

Canko Spasiq

Bogoso Krqmareviq

Millosh Mitroviq (komandant i togës)
 

Fushë Kosovë

Kriminel të angazhuar në pastrime etnike në hapësirën e Fushë Kosovës.

Sllavisha Andrijeviq- (njëri ndër organizatorët kryesorë për dëbimin me dhunë të shqiptarëve nga Fushë-Kosova)

Dragomir Popoviq

Boban Mitroviq

Dragan Dabizhleviq

Lazar Deniq

Radomir Dishiq

Radovan Petroviq

Dragan Mitroviq

Radojica Mitiq

Dragan Iliq

Aca Stankoviq

Zhika Begnellaviq

Mlladen Laziq

Sllavisha Grujiq

Sasha Mihajlloviq

Sava Drashkoviq

Miodrag Bangjur

Millan Milkoviq

Boban Grujiq

Sasha Maksimoviq

Nebojsha Stefanoviq

Vllastimir Jovanoviq

Dushan Zharkoviq

Dragan Zhekiq

Dobri Artinoviq

Stanko Milankoviq

Sllobodan Mitroviq

Dobrivoje Gjorgjeviq

Darko Milosheviq

Dragolub Lakaqeviq

Lubisha Veliqkoviq

Zharko Vasiq

Advertisement

TË FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here